Hardheid van Edelstenen

Hoe wordt de hardheid van edelsteen bepaald en, waarom is dat belangrijk?

Een van de manieren om edelstenen in te delen is volgens hun hardheid. Nu is dit niet het eerste waar u aan zult denken bij het aanschaffen van een sieraad, nochtans kan het geen kwaad om hier eens bij stil te staan. Uw keuze kan daardoor bepaald worden volgens de wijze waarop of, door wie, het sieraad gedragen gaat worden. Als u bijvoorbeeld een armband koopt van calciet (zie onderstaande tabel)voor iemand die in de bouw werkt, dan is dat geen ideale keuze want deze zal dan snel beschadigd kunnen worden.

De tabel kunt u ook gebruiken om na te gaan hoe u bepaalde stenen moet behandelen.

Dan nog de vraag hoe de hardheid van edelstenen bepaald wordt.

De hardheid van edelstenen wordt meestal bepaald volgens de schaal van Mohs, die in 1812 werd ontwikkeld door de Duitse mineraloog Friedrich Mohs. Deze schaal classificeert mineralen en edelstenen op basis van hun relatieve hardheid, dat wil zeggen hun vermogen om te worden bekrast door andere materialen. Hier is hoe het werkt:

1. **Talcum (Talk)**: Dit is het zachtste mineraal op de Mohs-schaal en heeft een hardheid van 1. Het kan gemakkelijk worden bekrast met een vingernagel.

2. **Gips**: Gips heeft een hardheid van 2 en kan worden bekrast met een vingernagel.

3. **Calciet**: Calciet heeft een hardheid van 3 en kan worden bekrast met een koperen munt.

4. **Fluoriet**: Fluoriet heeft een hardheid van 4 en kan worden bekrast met een mes.

5. **Apatiet**: Apatiet heeft een hardheid van 5 en kan worden bekrast met een glasplaat.

6. **Veldspaat**: Veldspaat heeft een hardheid van 6 en kan een stalen mes bekrassen.

7. **Kwarts**: Kwarts, zoals amethist en bergkristal, heeft een hardheid van 7 en kan glas bekrassen.

8. **Topaas**: Topaas heeft een hardheid van 8 en is harder dan de meeste andere edelstenen.

9. **Saffier**: Saffier heeft een hardheid van 9 en kan alleen worden bekrast door diamant.

10. **Diamant**: Diamant is het hardste mineraal op de Mohs-schaal met een hardheid van 10. Niets anders kan een diamant bekrassen, behalve een andere diamant.

Om de hardheid van een edelsteen te bepalen, kun je proberen deze voorzichtig te bekrassen met materialen met bekende Mohs-hardheden. Het materiaal dat de edelsteen kan bekrassen, geeft een indicatie van zijn hardheid. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het testen van de hardheid van edelstenen, vooral als ze kostbaar zijn, omdat krassen de waarde ervan kunnen verminderen.

De hardheid van edelstenen

DISCLAIMER: De werking van edelstenen is puur subjectief en zal dus per persoon kunnen verschillen of zelfs helemaal niet aanwezig zijn. Geen enkele van de vermeende eigenschappen die de stenen, mogelijk, zouden bezitten kunnen worden beschouwd als medisch advies. Ga, indien u klachten hebt, van welke aard ook, altijd eerst naar een arts. Kostadesign of haar medewerkers kunnen nooit aansprakelijk worden gesteld voor het al of niet ervaren van vermeende eigenschappen die de edelstenen zouden hebben noch voor klachten die mogelijk zouden ontstaan zijn als gevolg van het gebruik van een, bij Kostadesign  aangekocht product. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *